2007-03-30

Brödrafolkets väl

I veckan presenterades en idé om hur vi ska kunna sanera den svenska statsskulden och på köpet få lite annat smått och gott, som en kraftigt utökad kuststräcka. Det hela går ut på att vi erbjuder vår rika granne Norge att ta över vårt land i utbyte mot att de betalar av vår statsskuld med sina smutsiga oljepengar. Eftersom norrmännen inte kommer kunna motstå en sådan prestigevinst, lär de nappa direkt.

Inför nästa val till Norges parlament Stortinget bildas Partiet för det nya Sverige, som på sin agenda har punkter som att ändra landets namn till Sverige, flytta huvudstaden till Stockholm, införa svensk lag, byta kungahus (eller varför inte ta bort det när vi ändå är igång?) och återinföra den gamla unionsflaggan. Med i princip dubbelt så många röstberättigade i Sverige som i Norge så borde detta parti inte ha några som helst problem att uppnå en klar majoritet.

Planen hade således fungerat utmärkt om det inte varit för en sak som kom till upphovsmännens kännedom lite senare: den norske kongen har formellt fortfarande veto i Stortinget. Därmed kommer de, istället för att skrida till verket, låta den tjäna syftet att väcka en och annan fundering kring demokrati.

Inga kommentarer: