2007-03-17

Alla vi som hatar Malmö klappar nu

Av att ha bevittnat dagens kvalseriederby mellan Rögle och Malmö Redhawks kan jag dra en slutsats: jag är avundsjuk på ängelholmarna. För trots att Malmö vann matchen med 4-1 så är det våra skånska landsmän i nordväst som har ett lag att vara stolta över. Malmö Redhawks är ett lag som spelar en oattraktiv hockey med spelare som knappt ens själva vet vad de heter, och har en fallfärdig arena med hopplöst oengagerad publik om man bortser från den kusligt inavlade ståplatsen som får slut på hejaramsor efter fem minuters spel. Inte undra på att de numera för en bortglömd tillvaro i staden.

Visserligen har aldrig elegansen varit lagets signum, men på den tiden det kokade i isladan så var man en kaxigt satsande uppkomling som utmanade den tidens giganter. Nu har man en stomme uppbyggd av gamla och trötta spelare med karriärer som pekar neråt, man blir tidigt avhängda i Elitserien och populariteten är inte på samma planet som MFF:s. Det krävs ett nytänkande i föreningen för att det ska bli någon ändring på den saken, och kanske hade rentav det bästa för Percys nya arena varit om laget åkte ur högsta serien och fick börja om från början.

Malmö Redhawks ser trots allt ut att även nästa år vara Øresundsregionens lag i världens kanske näst bästa liga. Det borde ge goda förutsättningar att knyta till sig mycket av den talang som produceras såväl i Skåne som i Danmark. Istället tillhör tre av grannlandets mest lovande 89:or, som alla räknas till Europatoppen för den generationen, Frölundas organisation. Det är dock inget att klandra dem för, för jag kan tänka mig att varje självrespekterande spelare med intresse av att utvecklas vill hålla sig så långt härifrån som möjligt i nuläget. Fyra av förra årets SM-slutspels mest tongivande spelare hade förflutet i Malmö: Mikko Luoma i Linköping, Jesper Mattsson i Färjestad, samt David Petrasek och Mika Hannula i HV71. Tre av dem gick direkt från en tynande tillvaro i bottenskrapet till detta. Vad mer behöver sägas?

Inga kommentarer: