2007-04-24

Det grönskar på isen

Som jag tidigare nämnt hade jag seriösa planer på att besöka ishockey-VM:s division III, som under den nyss förflutna veckan avgjordes i Dundalk Ice Dome på den gröna ön Irland. Efter att det ifrågasatta laget från Armenien hade tvingats dra sig ur p.g.a. visumstrul återstod värdnationen samt Nya Zeeland, Sydafrika, Luxemburg och debutanten Mongoliet till att göra upp om två platser i nästa års division II.

Nya Zeeland satte sig i förarsätet direkt, och lyckades genom att gå obesegrade genom turneringen säkra en slutseger och den första av uppflyttningsplatserna. Luxemburgs skrällseger över Sydafrika och det irländska lagets starka insatser bäddade för en direkt avgörande avslutningsmatch dem emellan. Matchen blev precis så dramatisk som någon kunnat önska, och avgjordes först på straffar där Luxemburgs målvakt till slut fick kapitulera (knölen i nättaket indikerar puckens träffpunkt). Stort grattis till de båda uppflyttade lagen!



Mannen på bilden heter för övrigt Philippe Lepage och var den tredje målvakten som Luxemburg använde sig av. I lagets överraskande segermatch mot Sydafrika var det Michel Welter (till vardags med finsk klubbadress) som spikade igen och räddade 49 av 50 skott innan han tvingades utgå och ersattes av den blott 17 år unge och 165 cm långe Gilles Mangen, som tackade för förtroendet genom att stänga matchen med tolv räddningar under den sydafrikanska slutforceringen. I matchen mot Mongoliet stod samme lille man för 39 räddade skott av 40, men av någon anledning kunde inte heller han fullfölja turneringen. Och att döma av bilden är frågan om Lepage hade klarat av att ta sig upp på benen igen ifall fler matcher återstått. Luxemburgs målvakter var verkligen en historia för sig i det här mästerskapet.

Inga kommentarer: