2006-12-01

Krockbjörnen

Återigen ser jag att det blivit dags för svenska folkets musikpris Rockbjörnen att delas ut. Med tanke på att det finns ett direkt samband mellan fler röstande och sämre pristagare så börjar jag fundera på hur man skulle kunna utforma ett nytt, mer spännande musikpris, som belönade musikalisk kvalitet samtidigt som det gav den enskilda medborgaren ett visst inflytande över tilldelningen. Det skulle, för att tala klarspråk, krävas ett rättfärdigande av att vissas smak är bättre än andras.

En metod för att genomföra detta skulle vara att tvinga varje nominering att ha en medföljande motivering. Sedan skulle en musik- och retorikkunnig jury (i vilken en viss K.B. är gjuten) gå igenom motiveringarna, sålla agnarna från vetet, se till att de verkligen stämde in på den musik de beskrev, och slutligen dela ut priset till den artist eller grupp som fått bäst motiveringar.

Idén tilltalar mig, även om det finns en del praktiska hinder för att genomföra den. Det skulle vara ganska tidskrävande att gå igenom alla motiveringar, och dessutom är långt ifrån alla musikkännare (däribland K.B.?) överens om att musik är som bäst när man sätter beskrivande ord på den.

Inga kommentarer: