2006-12-15

.dmhndbll

Under den senaste veckan har ett bortglömt landslag återuppstått. På hemmaplan med mirakelmannen Ulf Schefvert, som tog grekisk handboll från ingenting till OS-kvartsfinal, bakom rodret och en trupp med spelare som den numera både släthyade och storspelande målvakten Madeleine Grundström, spirande storskytten Linnea Torstensson, kantspringaren med det för fysikern i mig så välklingande (så länge det inte uttalas korrekt) namnet Matilda Boson och inte minst Albert Svanbergs gamla Messiasgestalt, nu fullfjädrade lagkaptenen Tina Flognman, bar det till en direktavgörande gruppspelsmatch för en plats i semifinalerna, kanske den viktigaste någonsin för svensk damhandboll. Där väntade Frankrike som motstånd, torsdag 16.00 som starttid och 2135 tappra själar som publik.

Att det blev förlust berodde naturligtvis i första hand på att fransyskorna utgjorde ett fullt habilt lag. Med det uttalat fortsätter jag härmed till bortförklaringarnas avdelning. Framför allt är det pinsamt av TV 4 att välja denna speltid för ett hemmalag, oavsett matchens betydelse. Inte ens tiden är dock ursäkt nog för den bedrövliga publiksiffran, som ändå var i storleksordningen det dubbla jämfört med Sveriges föregående matcher. Fullkomlig tystnad mötte spelarna minuterna före matchen, och de själva framstod som de enda som sjöng med i nationalsången. Stockholm är en tyvärr en lika död stad när det gäller handboll som för damfotboll, ishockey och det mesta övrigt i sportväg. Det finns förmodligen åtskilliga hallar runtom i landet som hade kunnat fyllas med lika mycket folk och betydligt mer stämning till svenskmatcher i ett evenemang av den här digniteten. Ett sådant bemötande hade kunnat ge laget den extra inspiration som krävts för att orka hela vägen.

Nu håller jag tillgodo med finalspel i curling-EM på Eurosport och rapporter från U20-ishockeyns VM-divisioner I och II i väntan på nästa stora mästerskap på svensk jord: ”stora” U20-VM i Mora och Leksand, i år äntligen TeVesänt och gudskelov i SVT:s regi. Det blir inte så mycket utrymme åt andra tankar så här under högsäsongen.

Inga kommentarer: