2007-05-16

Verbal massage för en styv nacke

Jag avslutar mitt anspråkslösa resonemang med att presentera tre skäl för berört politiskt parti att överväga ett uppmjukande av sin inställning till kärnkraften. När jag väl har övertygat dem om att den i själva verket är vår vän tror jag att mitt nästa projekt ska bli att försöka bevisa att jorden är platt.

  1. Tiderna förändras
    Mycket av motståndet bottnar i att frågan var en av de mest angelägna när partiet bildades, men situationen ser annorlunda ut idag. Kärnkraften har utvecklats, är mer beprövad och kan inte betraktas som ett hot i samma utsträckning. Olyckor är ytterst sällsynta och den ständigt utvecklade effektiviteten leder till att allt mindre avfall skapas per producerad energienhet. Självklart måste man fortsatt vara kritisk med allt vad det innebär av att ställa krav på anläggningarna, arbeta för att minska förbrukningen, samt hålla koll på de faktiska miljökonsekvenserna.

  2. Det gynnar miljön
    Världen står just nu inför ett stort klimathot, som det krävs ett omfattande samarbete för att bemöta. Många betonar just kärnkraft som en väg bort från fossila bränslen, och i ett sånt läge måste man ibland vara tillmötesgående och kompromissvillig för att inte låta oenighet leda till att åtgärder försenas. Då kan det också bli lättare att få gehör för sina egna förslag, och att de gröna blir lyssnade på är något som världen definitivt behöver.

  3. Det gynnar partiet
    Partiet har ofta svårt att nå ut med sitt budskap, trots att den enorma uppmärksamheten kring klimathotet gör att det idag finns ett större intresse än någonsin för miljöfrågor. I nuläget är en klar majoritet av svenska folket emot en snabb kärnkraftsavveckling, och denna grupp dömer ofta på ett tidigt stadium ut ett parti som så tydligt har motarbetat deras önskemål. Den enskilda sakfrågan tillåts tyvärr överskugga hela ideologin.

Inga kommentarer: